Recht & Amerika

Voorwoord

Beste lezer,

Amerika is een land dat altijd veel in het nieuws is. De afgelopen tijd natuurlijk met name vanwege de verkiezingen. Wellicht ben jij ook wel opgebleven tijdens de verkiezingsnacht om de verkiezingsuitslag te volgen. Na dagen van afwachting is Joe Biden uiteindelijk tot winnaar gekozen. Daarbij is Kamala Harris als eerste vrouwelijke vicepresident geworden. Een novembermaand vol veranderingen dus voor de Amerikanen en wellicht ook wel voor de rest van de wereld.

Op het gebied van het recht heeft de verkiezingsuitslag waarschijnlijk ook gevolgen. Als president in Amerika heb je namelijk invloed op de leden binnen het Hooggerechtshof. In principe beschikt het Hooggerechtshof over negen rechters. Een president mag een kandidaat voordragen, die de Senaat vervolgens moet goedkeuren. Aangezien de rechters in het Amerikaanse Hooggerechtshof voor het leven worden benoemd en het op dit moment reeds negen rechters zijn, is het maar de vraag of er verandering zal optreden in de samenstelling.

Zoals je wellicht weet, zijn er in Amerika een hele hoop grote technologiebedrijven gevestigd, denk aan Facebook en Google. Deze bedrijven hebben wereldwijd veel invloed en macht. In het recht zien we dat deze macht langzaamaan aan banden wordt gelegd. Dit is een gecompliceerd proces en er komen daarom een hele hoop vragen op, bijvoorbeeld over de verantwoordelijkheid van deze tech-giganten over wat er op de platformen wordt geplaatst.

Deze editie van de Juncto is de eerste in de reeks van dit collegejaar, waarbij de Junctocommissie jullie meeneemt in een interessant onderwerp. Gezien de inhoud van deze editie, belooft dat veel goeds voor aankomend jaar. Wij wensen de Junctocommissie heel veel succes, inventieve ideeën en gezelligheid toe. Opdat jullie op afstand een band met elkaar opbouwen en tot mooie artikelen komen!

Ik wens jullie allen veel leesplezier.

Met vriendelijke groet,

Namens het 53ste Bestuur der Juridische Studenten Vereniging te Utrecht,

Manon van ’t Hof
h.t. Praeses der JSVU

Video
Share

Your name

Your e-mail

Name receiver

E-mail address receiver

Your message

Send

Share

E-mail

Facebook

Twitter

Google+

LinkedIn

Contact

Send

Sign up

Sign up