JSVU Katern

Terugblik

 

Working at the Ministries

Praktijkdag arbeidsrecht

Bedrijfsjuristenevenement

Kroeglezing

Legal Backpack

Nationaal IE- studentencongres

Utrechtse Bedrijvendag

NGO  & Social Enterprise Fair

 

 

Working at the Ministries

De ECU’92, Perikles, JSVU, Urios, Ad Informandum en Politeia kwamen samen om een nieuwe versie van ‘Working at the Ministries’ te organiseren. Dit evenement vond plaats op donderdag 10 januari 2019. Op deze dag reisde de ministeries af naar Utrecht, om de studenten te bezoeken. De dag, beter gezegd de avond, begon met een plenaire sessie van Feite Hofman. Hofman is de directeur is de afdeling Hoger Onderwijs bij het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Vervolgens werd de avond voortgezet door de verschillende workshops die de ministeries verschaften. De aanwezige Ministeries waren: het Ministerie van Binnenlandse Zaken, het Ministerie van Buitenlandse Zaken, het Ministerie van Defensie, het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat, het Ministerie van Justitie en Veiligheid en het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. De studenten konden twee workshops kiezen die ze wilden bijwonen. De avond werd afgesloten met een borrel, waarbij de studenten nog een laatste kans kregen om de gastsprekers te benaderen voor een gesprekje. Al met al was ook deze editie van ‘Working at the Ministries’ een geslaagde dag!

Praktijkdag arbeidsrecht

Op dinsdag 8 januari 2019 reisden een groep derdejaars studenten samen met de Praktijkdagcommissie – die zich bezighouden met het organiseren van praktijkdagen op advocatenkantoren i.c.m. een instantie – af naar Den Haag om zich te verdiepen in het arbeidsrecht. De bestemming was Barentskrans, een advocatenkantoor die onder andere een expertise hebben in arbeidsrecht, arbitrage en bestuursrecht. Het focuspunt van de dag was de  casus die behandeld werd in het thema van het arbeidsrecht, meer specifiek het massaontslag. Na afloop van deze casus was er nog een borrel. Deze dag was informatief en gaf een betere kijk op het arbeidsrecht.

Bedrijfsjuristenevenement

Afgelopen dinsdag 27 november 2018 heeft de JSVU in samenwerking met het Molengraaff Dispuut haar tweede Bedrijfsjuristenevenement georganiseerd. Juristen van bedrijven zoals G-Star, ABN Amro, ProRail, NOS, Heineken, Tomtom en het Universitair Medisch Centrum Utrecht hebben in verscheidene workshops een beeld geschetst van het soort werk dat zij verrichten binnen hun bedrijven. Tevens hebben zij duidelijk gemaakt hoezeer dit precies verschilt met het juridische werk dat normaliter op een advocatenkantoor plaatsvindt. De avond werd afgesloten met een borrel waar de studenten de gelegenheid kregen om de aanwezige bedrijfsjuristen te benaderen met vragen.

Kroeglezing

In de avond van maandag 14 januari 2019 heeft de Symposiumcommissie van de JSVU een Kroeglezing georganiseerd die een groep van veertig studenten de mogelijkheid gaf om te luisteren naar drie oud JSVU-leden die inmiddels al enige jaren werkzaam zijn in de praktijk. Christine Smit, Bart-Jan ter Heerdt en Erik-Jan Wervelman hebben de aanwezigen een tipje van de sluier gegeven omtrent de veelzijdigheid en het brede scala aan keuzemogelijkheden die bestaan binnen de verschillende rechtsgebieden. Van het verwerven van een stageplek tijdens de studie tot het bevorderen van de uitvoering van ministeriële taken, de verscheidenheid aan gedeelde ervaringen en inzichten zorgde voor een verrassend bijzondere avond. De mogelijkheid om naderhand met de sprekers in gesprek te gaan en individuele vragen persoonlijk beantwoord te krijgen gaf de aanwezigen een voldoenend einde aan de avond.

Legal Backpack

In de onderwijsvrijeweek in februari 2019 is door de Legal Backpackcommissie een reis georganiseerd naar Boekarest, Istanbul en Athene. In elke stad werd een ander rechtsgebied behandeld. De rechtsgebieden die in de casus aan bod kwamen, zijn van te voren behandeld bij verschillende kantoren in Nederland. Zo is het transportrecht behandeld door AKD, contractenrecht door Simmons & Simmons en insolventierecht door Stellicher. Door de behandeling van de stof door de kantoren waren de 25 studenten in staat de casus op reis op te lossen. De Legal Backpack is dus zowel een inhoudelijke als informele reis!

Nationaal IE- studentencongres

Op vrijdag 8 maart 2019 zal alweer de tweede editie van het Nationaal IE-Studentencongres plaatsvinden. Zoals de afkorting al aangeeft draait het bij deze dag helemaal om het intellectueel eigendomsrecht. Het studentencongres zal plaatsvinden op het Amsterdamse kantoor van Simmons & Simmons, die o.a. gespecialiseerd zijn in het intellectueel eigendom. Deze dag zal gevuld worden met verschillende gastsprekers, een aantal workshops van top advocatenkantoren en geëindigd wordt met een pleitwedstrijd. Denk je helemaal te passen in deze wereld of ben je gewoon simpelweg benieuwd? Dan is dit congres het zeker waard om te bezoeken.

Utrechtse Bedrijvendag

Begin maart 2019 vindt een van de grootste juridische studentenevenementen van Nederland plaats. Op vrijdag 1 maart 2019 bezoeken meer dan 300 rechtenstudenten, tal van juristen, vertegenwoordigers van juridische instanties en overige geïnteresseerden het NBC Congrescentrum in Nieuwegein voor de Utrechtse Bedrijvendag. De dag wordt gevuld met verschillende workshops van de aanwezige advocatenkantoren, waarbij de studenten een duidelijk beeld krijgen van de verscheidenheid binnen het gebied van rechten ten opzichte van aspecten zoals vervolgopleiding, internationale gerichtheid en werkomgeving. Wil jij volgend jaar de grootste juridische bedrijvendag voor studenten van Nederland organiseren? Stuur dan een mail naar bestuur@jsvu.nl met aangehecht jouw motivatie en CV.

NGO  & Social Enterprise Fair

De NGO & Social Enterprise Fair van 2019 vindt plaats op dinsdag 5 maart. Een NGO is een niet-gouvernementele organisatie. Dit is een organisatie die onafhankelijk van de overheid is. Een Social Enterprise is een ondernemerschap waarbij het hoofddoel niet het verdienen van geld is, maar het creëren van een maatschappelijk impact. Op deze dag zullen onder andere Stichting Vluchteling en de enige échte Tony Chocolonely aanwezig zijn. Ben je dus geïnteresseerd in zulke organisaties en wil je een steentje bijdragen aan de maatschappij? Kom dan vooral een kijkje nemen op deze fair.

Video
Share

Your name

Your e-mail

Name receiver

E-mail address receiver

Your message

Send

Share

E-mail

Facebook

Twitter

Google+

LinkedIn

Contact

Send

Sign up

Sign up