Brexit: A blessing in disguise?

Op 23 juni 2016 heeft het Verenigd Koninkrijk gestemd over het verlaten van de EU. Met 51,9% van de stemmers die vóór het vertrek stemde is de kogel door de kerk: Brexit zit eraan te komen. Ondanks dat dit een stap is waar de handel met de VK waarschijnlijk onder zal lijden, kent Brexit wellicht toch een positieve keerzijde, met name voor een grote, centraal gelegen stad als Utrecht.

 

Tekst door: Marco van Zutphen

LEES VERDER

Grote bedrijven trekken naar Utrecht
De leegstand waar ze de afgelopen jaren in de hoofdstad mee kampten is ondertussen aardig verholpen.1 Inmiddels heeft deze leegstand plaatsgemaakt voor een enorm tekort aan grote kantoorruimte, voornamelijk op plekken die goed bereikbaar zijn; in de buurt van stations en snelwegen. Bedrijven die Engeland verlaten en voornemens zijn zich in Nederland te vestigen, waaronder het Brits-Nederlandse Unilever,2 vinden een goede verbinding veelal onmisbaar. Juist dat is een van Utrechts sterkste punten. De centrale ligging, en dan met name de uitstekende verbinding met de randstad en de rest van ons land, bieden tal van voordelen voor multinationals en de grotere nationale bedrijven. Zo besloot ook VodafoneZiggo onlangs dat zij haar hoofdkantoor – waar ruim 1400 man personeel komt te werken – in Utrecht zal gaan vestigen.3 Het kantoor komt op een toplocatie: in Hoog-Catharijne, pal naast het centraal station. Door haar CEO, Jeroen Hoencamp, werd Utrecht geprezen als snelst groeiende stad van Nederland en hij noemde het bovendien ‘dé ontmoetingsplek voor velen’ vanwege de centrale ligging.

Vooral voor studenten is de keuze voor het Europese vasteland straks nóg aantrekkelijker dan een studie aan een van de Britse top universiteiten, waar je ruim 10.000 euro per jaar aan collegegeld betaald.

Universiteiten
Niet alleen grote bedrijven trekken straks wellicht naar Utrecht; ook studenten en hoogleraren die het Verenigd Koninkrijk ontvluchten zullen de Universiteit Utrecht als hoogst gewaardeerde stad van Nederland op de Shanghai-rankings hoogstwaarschijnlijk in hun zoektocht naar een nieuwe  thuisbasis meenemen.4 Britse universiteiten tellen nu zo’n 40.000 niet-Britse EU-werknemers en circa 127.000 EU-studenten.5 Vooral voor studenten is de keuze voor het Europese vasteland straks nóg aantrekkelijker dan een studie aan een van de Britse top universiteiten, waar je ruim 10.000 euro per jaar aan collegegeld betaald.

Binnenkort is Brexit een feit; de tijd zal moeten uitwijzen of de Britse universiteiten hun positie als wereldtop weten de behouden. Ook voor bedrijven die in het Verenigd Koninkrijk gevestigd zijn geldt dat zij een keuze moeten gaan maken. Utrecht zal voor veel bedrijven een interessante uitkomst zijn.

Marco (24) volgt momenteel de master Onderneming en recht aan de Universiteit Utrecht. Daarnaast heeft hij een eigen bedrijf, is hij bestuurder bij een stichting en loopt hij stage bij een advocatenkantoor.

 

Reageren? Stuur een mail naar:

m.t.j.m.vanzutphen@students.uu.nl

Voetnoten

6 Europees Hof voor de Rechten van de Mens 25 februari 1982, ECLI:CE:ECHR:1982:0225JUD000751176 (Campbell and Cosans v. UK), r.o. 36.

7 Rb. ‘s-Hertogenbosch 15 februari 2017, ECLI:NL:RBOBR:2017:762, r.o. 2.

8 Rb. ‘s-Hertogenbosch 15 februari 2017, ECLI:NL:RBOBR:2017:762, r.o. 5.6.

Video
Share

Your name

Your e-mail

Name receiver

E-mail address receiver

Your message

Send

Share

E-mail

Facebook

Twitter

Google+

LinkedIn

Contact

Send

Sign up

Sign up