JSVU Katern

Terugblik

 

Lustrumcommissie – Lustrum Gala

Turing Dispuut – Symposium

Working at the Ministries

Legal Backpackcommissie – Legal Backpack

Sportcommissie – Lustrum Zeildag

Juridisch Spel- en Dicteecommissie – De Slimste Rechtenstudent

Eerstejaarscommissie – Eerstejaars Kroegentocht

Symposiumcommissie – Lustrum Sympsium

 

 

Lustrum Gala

Op zaterdag 24 maart vond het Lustrum Gala op het sprookjesachtige Landgoed Rhederoord plaats. 50 gelukkige gasten konden voorafgaand aan het gala genieten van een heerlijk diner. Na afloop van het diner kwamen de overige prachtig geklede gasten aan in De Steeg, waarna het feest los barstte. Tot in de late uurtjes werd er gedanst, gelachen en werd het lustrum gevierd. Helaas stonden om 04.00 uur de bussen weer voor de deur die de aanwezigen terug naar Utrecht reden. Wederom de 50 gelukkige gasten mochten de nacht doorbrengen op deze prachtige locatie en tot na het ontbijt van de omgeving genieten. Wij kijken terug op een geweldige avond!

Turing Dispuut – Symposium

Op woensdag 28 maart vond het allereerst symposium van het Turing Dispuut plaats. Het symposium stond in het teken van Artificial Intelligence. Tijdens dit symposium is Christa Wiertz-Wezenbeek – president van de rechtbank Oost-Brabant – ingegaan op de gevolgen die kunstmatige intelligentie kan hebben voor de rechtspraak. Op dit moment wordt kunstmatige intelligentie vooral ingezet voor de automatisering van (zoek)systemen. Een robot in toga zullen wij waarschijnlijk pas over tientallen jaren gaan zien. Daarnaast heeft Marc Derksen – consultant bij het expertisecentrum voor Artificial Intelligence bij Deloitte – laten zien hoe kunstmatige intelligentie uitspraken kan analyseren en verbanden kan leggen. Ook kan de software aan de hand van feiten die jij invoert de mogelijke uitkomst van jouw zaak voorspellen. Dit doet hij op basis van een database met uitspraken. Het gebruik van kunstmatige intelligentie op deze manier zorgt ervoor dat juristen veel minder uitzoekwerk hoeven te doen. Betekent dit het einde van de student-stagiairs? Het was al met al een erg geslaagd symposium.

Working at the Ministries

Op dinsdag 3 april organiseerde de JSVU in samenwerking met Politeia, Urios, Ad Informandum en de Career Services van de Universiteit Utrecht Working at the Ministries. Deze avond werd geopend door Alida Oppers, directeur-generaal Primair en Voortgezet Onderwijs bij het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Zij vertelde over haar loopbaan en hoe het is om werkzaam te zijn bij een ministerie. Aansluitend konden de deelnemers twee workshops volgen van de verschillende ministeries: het Ministerie van Binnenlandse Zaken, het Ministerie van Buitenlandse Zaken, het Ministerie van Defensie, het Ministerie van Economische Zaken, het Ministerie van Justitie en Veiligheid en de gemeente Utrecht. Gedurende de 50 minuten durende workshops kwamen de deelnemers alles te weten over het werken bij de overheid. Al met al ook een zeer geslaagd evenement op het gebied van arbeidsmarkt oriëntatie!

Legal Backpack – Stockholm, Kiev & Wenen

22 april 2018: een groep van 25 JSVU’ers sterk stond om 04.00 klaar op Schiphol om te beginnen aan wat een legendarische Legal Backpack zou worden. Deze reis naar Stockholm, Kiev en Wenen met maar liefst vier vluchten in tien dagen zou het uiterste van de studenten gaan vragen.

In Stockholm werd het spits afgebeten met een bezoek aan het Parlement waarna een walking tour, een bezoek aan het Hooggerechtshof en een avontuurlijke fietstocht volgden. In elke stad werd gewerkt aan de juridische casus. Zo werd in een Stockholmse bieb gepitched voor een splitsing dan wel overname van het fictieve concern Knäckebrot.

Na drie dagen Stockholm was het tijd het Scandinavische  straatbeeld in te ruilen voor het Slavische. Kiev was de meest ‘exotische’ stad van de reis. Niet behorend tot de Europese Unie en het conflict met de Russen maakte Oekraïne een zeer interessant land om beter te leren kennen. Zo waren de bezoeken aan de Nederlandse Ambassade en het OSCE de perfecte gelegenheid voor de reizigers om het conflict bij de Krim en het dreigende geweld in het oosten van Oekraine beter te begrijpen. Als klap op de vuurpijl was het bezoek aan Tsjernobyl een indrukwekkende ervaring.

Moe gestreden van twee prachtige steden, stond Wenen nog als toetje op de menukaart. Hier zijn de studenten nog een keer de strijd met elkaar aangegaan om de Legal Back casus te winnen. Alle architectonische hoogtepunten werden met een puzzeltocht verbonden aan de casus bekeken. Een indrukwekkende rondleiding bij de Verenigde Naties en de daarna welverdiende ontspanning op de ‘Prater’ kermis maakte Wenen de mooie afsluitende stad die deze legendarische Backpack verdiende.

Zo’n veelzijdige studiereis als deze is een prachtige ervaring, de Legal Backpack 2018 is er een om nooit te vergeten. Als jij de kans hebt om met de Legal Backpack 2019 mee te gaan, doen!

Lustrum Zeildag

Op maandag 7 mei stond de lustrum sportactiviteit op de agenda. Samen met zo’n vijftig JSVU’ers reisden wij af naar de Vinkeveense Plassen om daar te genieten van een zonovergoten zeildag. Met zonovergoten, bedoelen wij ook écht zonovergoten! Onder het genot van een rosétje en een stokbroodje werden de nodige zeilkunsten uit de kast gehaald. De wind was zeer bescheiden, maar dat kwam voor de beste stuurlui wel van pas. Een picknickkleedje hier en daar zorgde op deze manier voor een eiland vol chillende rechtenstudenten. Van stress was geen enkel moment sprake, al moesten sommige schippers hun geheugen even flink opfrissen toen zij de haven weer binnen moesten varen. Maximaal wind vangen met de zeilen om vooruit te komen leek voor sommigen een opgave en dat terwijl de BBQ bij de beachclub stond te wachten. De laatste drankjes werden genuttigd, de maagjes gevuld en de zonsondergang zorgde voor een mooie afsluiting van de dag. De Sportcommissie is van mening dat de eerste sportactiviteit een groot succes was!

De Slimste Rechtenstudent

Op maandag 14 mei vond de eerste editie van ‘De Slimste Rechtenstudent’ plaats, een variant op het programma ‘De Slimste Mens’. De commissie die dit organiseerde was samengesteld uit elk twee commissieleden van Sirius, Tilia en de JSVU. De deelnemers hadden zich in teamverband opgegeven. De teams werden in verschillende lokalen opgedeeld en in elk lokaal werd een afzonderlijk spel tussen drie teams gespeeld. Net zoals in het tv-programma bestond het spel uit de rondes 3-6-9, Open Deur, Puzzel, Galerij en Ingelijst. Bij elk onderdeel waren secondes te verdienen. De twee teams met het hoogste secondeaantal kwamen in de finale terecht, die plenair werd gespeeld. Daarbij was het de bedoeling om van één onderwerp alles wat je wist op te noemen. Bij elk goed antwoord gingen er secondes van de wederpartij af. Een team van de JSVU is er uiteindelijk met de beker vandoor gegaan. Het was een enorm geslaagde avond!

Eerstejaars Kroegentocht

Op dinsdag 15 mei gingen wij met een groep eerstejaars op stap voor een legendarisch (slaap)feestje. Met een groep van 25 mensen begonnen wij in onze pyjama aan een kroegentocht. Ons slaapfeestje begon bij de Vrienden waar wij met iedereen verzamelden en de eerste drankspelletjes gespeeld werden. Na drie kwartier vertrokken wij naar Flater op de Oude Gracht waar wij verder dronken in onze prachtige outfitjes. Bij Chuptios begon de chaos en vloeidem de Head Bangers, Zure Matten en Jägerbombs rijkelijk. Het feestje eindigde in de Poema met een gratis fles Rocketshot die onze lieftallige Sofie heeft uitgedeeld. Wij zijn erg tevreden met de opkomst en vinden het onwijs jammer dat dit onze laatste activiteit was, maar wat was het een mooie afsluiter.

Lustrum Symposium over TBS

Maandag 28 mei heeft het JSVU Lustrum Symposium plaatsgevonden over TBS. Als locatie was de Senaatzaal van het Academiegebouw beschikbaar, wat een ideale locatie bleek te zijn voor het evenement. Uiteenlopende sprekers hebben hun visie op TBS gegeven. De avond was door de verschillende beroepen van de sprekers zeer divers en dit zorgde op het einde dan ook voor een interessante discussie. De avond begon, onder leiding van Stijn Franken, met Carsten Herstel. Hij heeft vanuit het politieke oogpunt de TBS belicht door o.a. problemen aan te dragen waar de politiek tegenaan loopt. Ook was er door middel van enkele casussen een leuke interactie met de aanwezigen. Vervolgens heeft mevrouw Poppe haar verhaal gedaan. Zij kon iedereen vertellen waar een officier in het proces van een veroordeling tegenaan loopt. Na de pauze ging het woord over naar Niels Dorrestein. Een strafrechtadvocaat die ons vertelde over het proces dat een verdachte meemaakt.  Het werd afgesloten door Martijn Helmerhorst, werkende bij de Van der Hoeven kliniek als klinisch psycholoog. Hij vertelde over hoe het eraan toegaat in een behandel kliniek. Dit was voor vele deelnemers een eyeopener en een mooie afsluiting van het symposium!

Video
Share

Your name

Your e-mail

Name receiver

E-mail address receiver

Your message

Send

Share

E-mail

Facebook

Twitter

Google+

LinkedIn

Contact

Send

Sign up

Sign up