LOOPBAANORIENTATIE - DPA LEGAL

Interview Stephanie Jongman: “Waarom na je studie starten als jurist in het bedrijfsleven ook een hele mooie start van je carrière kan zijn!”

 

LEES VERDER

Als JSVU’er heb je vast wel eens een blog over het DPA Legal Kickstart-programma in de Juncto voorbij zien komen. DPA Legal vertelt dan ook graag over de mogelijkheden die het bedrijfsleven aan jonge gedreven juristen te bieden heeft. Maar is het bedrijfsleven wel net zo uitdagend en interessant als zij graag willen doen geloven? Om daarachter te komen ging de redactie van Juncto op de koffie bij Stephanie Jongman, inmiddels anderhalf jaar werkzaam bij DPA Legal in de rol van Junior Interim Legal Counsel.

Stephanie vertel, hoe ben jij zo bij DPA Legal terecht gekomen?
‘Vers uit de studiebanken was ik begin 2017 op zoek naar een uitdagende functie waarin ik mezelf verder kon ontwikkelen. Met een master Ondernemingsrecht en enige ervaring vanuit verschillende stages vond ik het best pittig om wegwijs te worden in alle mogelijkheden voor junior juristen.  Tijdens mijn studie had ik vanzelfsprekend veel gehoord over de mogelijkheden in de advocatuur en bij de Rechtspraak. En daarnaast had ik door mijn stages al iets van het bedrijfsleven mogen ervaren. Toch miste ik in veel startersfuncties het zelf uit kunnen stippelen van mijn ontwikkelingspad en het kunnen creëren van directe impact.’

En DPA Legal bood hierin de meeste mogelijkheden?
Stephanie: “Klopt! Of nouja, van tevoren ben je daar natuurlijk nooit helemaal zeker van. Waar ik wel zeker van was, was dat ik bij DPA Legal meteen een klik voelde. De functie van Junior Interim Legal Counsel bood mij de kans om bij diverse opdrachtgevers aan de slag te gaan om zo eerst eens te kijken welke organisatie en welke werkzaamheden het beste bij mij pasten. Deze kans heb ik dan ook met beide handen aangegrepen. Vier inhoudelijk interessante opdrachten en een mooi netwerk verder ben ik ontzettend blij dat ik deze kans gegrepen heb. Binnen DPA Legal krijg ik echt de kans om mij zowel inhoudelijk, als ook op het gebied van softskills verder te ontwikkelen. Daarnaast vind ik het ontzettend leuk dat ik goed inzicht heb in hetgeen dat er vanuit de business met mijn juridische oplossingen gebeurd.”

Welke opdrachtgevers heb je tot dusver allemaal gezien?
‘DPA Legal heeft veel verschillende opdrachtgevers in veel verschillende branches. Deze verscheidenheid is iets waar jij als junior jurist een groot persoonlijk voordeel uit kan halen. Vanzelfsprekend vind je van tevoren de ene opdrachtgever interessanter dan de andere, maar stuk voor stuk hebben de bedrijven mij positief verrast. Door de diversiteit aan opdrachtgevers kom je in aanraking met verschillende afdelingen, collega’s, bedrijfsvoeringen, sectoren en rechtsgebieden. Zo heb ik inmiddels al opdrachten vervuld bij de RAI Amsterdam, Koninklijke Ahrend, RES Software (het huidige Ivanti) en zit ik momenteel bij de Rabobank. De opdrachten kunnen variëren van gerichte juridische projecten tot projecten waarbij je een algemene rol als junior bedrijfsjurist vervult. Dit maakt dat je vanuit elke opdrachtgever weer een heel ander stuk ervaring mee kunt nemen. De duur van een opdracht verschilt ook. Zo kan een opdracht enkele weken tot in sommige gevallen zelfs meer dan één jaar duren.’

En welke rechtsgebieden?
Stephanie: “De opdrachten waar je mee te maken krijgt zijn ontzettend verschillend van aard. In de basis zie je veel contracten- en ondernemingsrecht. Maar ik ben inmiddels ook in aanraking gekomen met het IT-recht, mededingingsrecht en financieel recht. Dit dwingt je om je continu te blijven verbreden. Op deze manier krijg je steeds een beter beeld van welke organisatie en rechtsgebied het beste bij jou past.”

Oké! Dat klinkt positief allemaal, maar waar zie jij nadelen?
‘Het kan natuurlijk gebeuren dat je bij een bedrijf terechtkomt waar je niet helemaal een klik mee hebt. Dit kan zijn door de mensen die er werken of door de branche waarin het bedrijf actief is. Dit is een aspect waar iedere juridische starter mee te maken kan krijgen, maar wat natuurlijk vaker voor kan komen als je op projectbasis werkzaam bent. Ik heb dit zelf ervaren als een belangrijk onderdeel van mijn ontwikkeling en oriëntatie. In een dergelijk geval is het een voordeel dat de opdrachten tijdelijk zijn en dat de kans groot is dat je daarna bij een opdrachtgever terecht komt waar je je meer op je plek voelt. Op deze manier kom je er goed achter welke branche en welk rechtsgebied het beste bij je past.”

Wat moeten wij verder nog weten om het beeld over DPA Legal compleet te krijgen?
‘Naast de werkervaring die je bij DPA Legal op doet, haal ik zelf erg veel voldoening uit de mogelijkheden op het gebied van persoonlijke ontwikkeling. DPA Legal biedt volop mogelijkheden om je kennis en juridische vaardigheden te versterken door middel van trainingen, masterclasses en bijvoorbeeld coaching trajecten. Mede hierdoor ben ik dankzij DPA Legal lid geworden van het Nederlands Genootschap van Bedrijfsjuristen (NGB). Het NGB organiseert jaarlijks verschillende seminars en bijeenkomsten over actuele juridische vraagstukken. Daarnaast heeft DPA Legal mij de mogelijkheid geboden om deel te nemen aan de Beroepsopleiding Bedrijfsjuristen. Ik hoop in september dit jaar te kunnen starten, er zijn namelijk maar twee instroommomenten per jaar. De Beroepsopleiding Bedrijfsjuristen is een éénjarige postacademische juridische opleiding voor junior bedrijfsjuristen, en is daarmee te vergelijken met de beroepsopleiding tot advocaat of kandidaat-notaris. De opleiding wordt verzorgd door Stichting Beroepsopleiding Bedrijfsjuristen. Deze Stichting is een samenwerkingsverband van het NGB én diverse universiteiten in Nederland.’

‘En oké, eerlijk is eerlijk. Ook de feestjes en diners zijn altijd erg geslaagd. Vooral omdat je je collega’s vanuit DPA Legal niet dagelijks ziet. De events zijn een mooi moment om bij te praten en gezamenlijk een biertje te drinken.’

Wat zou jij onze lezers die op zoek zijn naar een nieuwe uitdaging nog mee willen geven?
‘Ik denk dat het vooral belangrijk is om je goed te oriënteren. Er zijn zo ontzettend veel mogelijkheden voor juridische starters. Het is vooral belangrijk dat je voor een bedrijf, organisatie of kantoor kiest waar je zelf een goed gevoel bij hebt en waar je kunt groeien.”

Anne Marieke le Doux maakte de overstap vanuit de advocatuur naar de functie van Interim Legal Counsel;
zij verteld je graag in onderstaande video meer over de verschillen die zij heeft ervaren.

Video
Share

Your name

Your e-mail

Name receiver

E-mail address receiver

Your message

Send

Share

E-mail

Facebook

Twitter

Google+

LinkedIn

Contact

Send

Sign up

Sign up