JSVU Katern

Terugblik

 

Feest- en Borrelcommissie – VrijMiBo

Skicommissie – Lustrum Skireis

Activiteitencommissie – Lustrum Biercantus

Lustrumcommissie – JSVU Young Entrepreneurs Event

Utrechtse Bedrijvendagcommissie – Utrechtse Bedrijvendag

Samenwerkingsverband – Het Grote Verkiezingsevenement

(A)près-ski VrijMiBo

Op vrijdag 2 februari 2018 werd de JSVU 50 jaar en dit moest gevierd worden! De Feest- en Borrelcommissie organiseerde op deze dag een (A)près-ski borrel. Die avond zouden namelijk ook de bussen naar Tirol vertrekken voor de Lustrum Skireis. De chillkamer van de JSVU was omgetoverd tot een waar après-ski paleis met een kerstboom, ijspegels, kerstlampjes, après-ski muziek en de pannen met warme chocolademelk en glühwein stonden klaar. Meer dan 50 JSVU’ers waren vanaf 16.00 uur aanwezig om de verjaardag van de JSVU te vieren. Op een gegeven moment werden alle aanwezigen naar buiten gehaald door de Lustrumcommissie. Om stipt 17.00 uur sloeg de dom vijf keer en begon zij Happy Birthday te spelen. Er werd nog geborreld tot een uurtje of zeven en toen vertrokken de aanwezigen naar de bussen. 64 JSVU’ers vertrokken naar Tirol!

Dinsdag was toch wel het toppunt van de week, want niemand minder dan Django Wagner kwam optreden bij de Gerry’s Inn! Op het terras in de zon verscheen hij op een stevig gebouwd podium en ging het hele terras los op zijn muziek. Na de après-ski vertrok de groep naar het chalet om van een kwalitatief hoogstaande maaltijd te genieten, geserveerd door onze Nederlandse vrienden Kel en Teun. De maagjes waren in ieder geval elke avond goed gevuld! Het chalet leende zich uitstekend voor een themafeest en af en toe omgekeerd verstoppertje.

Na een heerlijke week met fantastische pistes, skiliften met kap en stoelverwarming, schnitzels, bier und schnapps, was het op donderdag weer tijd om naar huis te gaan. Na een dag skiën rolden we zo de bus in, om moe maar voldaan te slapen totdat we ’s ochtends arriveerden in het vertrouwde Utrecht.

Skicommissie – Lustrum Skireis

Met de legendarische woorden van rapper Sjors ‘Yeah, let’s go’ in het achterhoofd, vertrok op de verjaardag van de JSVU (2 februari 2018) een afgeladen bus met super enthousiaste studenten naar Westendorf, Oostenrijk. Met 64 personen vertrokken we naar ons eigen chalet om een week lang te genieten van vers geprepareerde pistes en natuurlijk de heerlijk foute après-ski. Na een lange nacht in de bus konden we ’s ochtends direct onze skischoenen aantrekken en de skilift naar boven pakken. De studenten die skiles hadden, werden verdeeld in twee groepen; de sneeuwvlokjes en de ijspegels. Die konden ook meteen aan de slag onder begeleiding van de twee skileraren/reisleiders Tamara en Stan.

Elke dag om 4 uur was het tijd voor bier und schnapps in de Gerry’s Inn. Daar konden we genieten van live muziek van de beroemde Stefan Storm! Bekend van de klassieker ‘Ik heb mijn hart in Westendorf verloren’. In de Gerry’s Inn konden we ons goed voorbereiden op de carnavalsweek van de week daarop. Alle carnavalskrakers werden aan het eind van de week moeiteloos meegezongen.

Activiteitencommissie – Lustrum Biercantus

Op donderdag 15 februari organiseerde de Activiteitencommissie de legendarische Lustrum Biercantus. Het Lustrumthema van dit jaar is Helios, de Griekse zonnegod. De Activiteitencommissie had daaraan verbonden het thema ‘Griekse Bierthologie’ bedacht onder de zin ‘Release your inner beercules’. Met meer dan 100 verkleedde aanwezigen trapte de Activiteitencommissie de avond af met een eigen optreden. Daarna barstte het feest los, werd er uitbundig gezongen, werden er spelletjes gespeeld en het nodige bier gedronken. De afterparty vond plaats bij Feestcafé de Kneus. Het was een succes!

I am text block. Click edit button to change this text. Lorem ipsum dolor sit amet, 

I am text block. Click edit button to change this text. Lorem ipsum dolor sit amet, 

Lustrumcommissie – JSVU Young Entrepreneurs Event

Het kan je niet zijn ontgaan. De Juridische Studenten Vereniging te Utrecht (JSVU) bestaat in het academisch jaar 2017-2018 vijftig jaar. De Lustrumcommissie van de JSVU is al ruim een jaar bezig met het vormgeven van grote activiteiten. Zowel voor de leden, maar zeker ook voor niet-leden van de JSVU. Naast een heleboel bijzondere feesten, zoals het openingsfestival en het lustrumgala, vond dit jaar ook het grootste inhoudelijke evenement uit de geschiedenis van de JSVU plaats: het JSVU Young Entrepreneurs Event.

Het JSVU Young Entrepreneurs Event, in de volksmond ook wel kortweg het ‘YEE’ genoemd, moest de kroon worden op het gouden lustrumjaar. Op deze avond moest duidelijk worden wat de JSVU allemaal heeft weten te bereiken in de vijftig jaar van haar bestaan. Voor het inhoudelijke aspect van het evenement, haalde de Lustrumcommissie haar inspiratie uit ‘Collegetour’; het programma van de NTR. Grote namen uit de wereld van het gekozen onderwerp zouden door een bekende journalist en aanwezige studenten aan de tand gevoeld worden. Het onderwerp moest binding hebben met de juridische praktijk, maar gezien het bijzondere jaar besloot de commissie om het breder te trekken dan alleen dat. Om binding met de faculteit Recht, Economie, Bestuur en Organisatie uit te dragen, werd gekozen voor het onderwerp ‘Startups en Ondernemerschap’; een onderwerp dat de afgelopen jaren van steeds grotere betekenis geworden is.

De zoektocht naar goede sprekers werd aangevangen en na vele maanden, met vele afwijzingen, stond er op maandagavond 19 februari 2018 een bijzonder programma klaar. In de Hertz-zaal van TivoliVredenburg werden ongeveer 500 aanwezigen meegenomen in twee plenaire sessies en twee forumdiscussies.

De avond werd geleid door dagvoorzitter Jort Kelder. Met zijn scherpzinnigheid wist hij het publiek te vermaken en de sprekers het vuur aan de schenen te leggen. Hij praatte de avond aan elkaar en leidde de discussie tussen de specialisten uit het panel. Het panel bestond uit politicus Kees Verhoeven (D66), ondernemers Steven Uitentuis (Swapfiets), Philip de Roos (Legalloyd) en Alexander Colenbrander (Claimingo) en onderzoekster en investeerder Eva de Mol (Berlage Growth Capital).

Tussen de forumdiscussies door had de commissie twee plenaire sprekers bereid gevonden om te praten over hun eigen carrière. Bernard Wientjes, voormalig voorman van VNO-NCW en tegenwoordig voorzitter van de RvC van KPMG vertelde over het belang van ondernemerschap. Wientjes is tot viermaal toe uitgeroepen tot meest invloedrijke man van Nederland en wist met veel praktijkvoorbeelden het publiek te boeien. Verder was Michiel Muller aanwezig om te spreken over de bedrijfsvoering van de meest succesvolle startup van Nederland: de online supermarkt ‘Picnic’. Door uit te dragen dat alles kan, wist hij het publiek te inspireren en hen een belangrijke les mee te geven: werk voor je droom en deze zal uitkomen.

Het JSVU Young Entrepreneurs Event was de verwezenlijking van de droom van de Lustrumcommissie. Het evenement was de kroon op het lustrumjaar en laat zien hoe groot de JSVU is geworden en wat zij allemaal voor elkaar kan krijgen. Tot over vijf jaar, wanneer het tiende lustrum door het elfde overtroffen zal worden.

Utrechtse Bedrijvendagcommissie – Utrechtse Bedrijvendag

Op vrijdag 2 maart 2018 vond de Utrechtse Bedrijvendag plaats in het NBC Congrescentrum te Nieuwegein. Met meer dan 330 deelnemers en 45 deelnemende advocatenkantoren, overheidsinstellingen en bedrijven de grootste bedrijvendag ooit!

Om 9.00 uur begon de inloop en waren studenten welkom voor een kop koffie. Om 9.30 uur ving het plenaire gedeelte aan. Oscar Horssius, voorzitter van de Utrechtse Bedrijvendagcommissie, trapte het spits af en introduceerde de sprekers. Oscar Hammerstein, advocaat in spraakmakende zaken en naamgever van zijn eigen advocatenkantoor,  heeft in zijn loopbaan veel tegenslagen meegemaakt. Hij inspireerde de studenten over  hoe om te gaan met tegenslagen en hier iets positiefs van te maken. Vervolgens inspireerde Christ’l Dullaert, advocaat, bedrijfsjurist en oprichter van Le Tableau, de aanwezigen om zoveel mogelijk uitdagingen aan te gaan, risico’s te durven nemen en buiten het stramien te gaan. Bovendien gaf zij tips om te bereiken wat je hart wenst. Chris Zegers, bekend van televisie, sloot de plenaire sessie af met zijn levensverhaal en benadrukte dat je alleen moet doen waar je energie uit kunt halen. Je moet niet alles geven voor een carrière, maar je moet je inzetten voor een leven vol ervaringen en herinneringen.

Na afloop konden studenten vier workshoprondes van de deelnemende advocatenkantoren, overheidsinstellingen en bedrijven volgen. Workshops bestonden over het algemeen uit een korte kantoorpresentatie en daarna werd er iets interactief gedaan, zoals een quiz of een casus. De laatste workshopronde werd gegeven door de vijf hoofdsponsoren: DLA Piper, Houthoff, Loyens & Loeff, NautaDutilh en Van Doorne.

De dag werd afgesloten met een informele banenmarktborrel. Studenten konden langs de stands van de kantoren, overheidsinstellingen en bedrijven lopen en de werknemers hen het hemd van het lijf vragen.

Het Grote Verkiezingsevenement

Op de vooravond van de gemeenteraadsverkiezingen organiseerde de JSVU in samenwerking met Politeia, Perikles, ECU’92 en de Career Services van de UU Het Grote Verkiezingsevenement. De partijen CDA, Partij voor de Dieren, DENK, GroenLinks, SP, PvdA, PiratenPartij, VVD, Student&Starter en D66 waren aanwezig om te debatteren over stellingen die er voor studenten echt toe doen:

  • de gemeente moet auto’s in de binnenstad weren;
  • de regelgeving omtrent studentenwoningen moet worden versoepeld;
  • de leefbaarheid van de binnenstad prevaleert boven commerciële activiteiten;
  • de huidige vorm van de bed-bad-broodregeling moet in de huidige vorm blijven voortbestaan.

200 geïnteresseerde studenten waren aanwezig en na afloop van het debat kon er onder het genot van een borrel gediscussieerd worden met de aanwezige partijen.

Video
Share

Your name

Your e-mail

Name receiver

E-mail address receiver

Your message

Send

Share

E-mail

Facebook

Twitter

Google+

LinkedIn

Contact

Send

Sign up

Sign up