JSVU Katern

Aannkomende evenementen 

Legal Backpack – De Briefcase 2018

JSVU Young Entrepreneurs Event

Utrechtse Bedrijvendag

Legal Backpack 2018

Drie Europese steden, drie internationale advocatenkantoren en één casus. Dit is in het kort waar de tweede editie van de Legal Backpack om draait. In deze 10-daagse rondreis door Europa neemt een groep van 25 studenten deel aan een programma waarin inhoudelijke en ontspannende activiteiten in een mooie verhouding tot elkaar staan. Zo maken zij niet alleen kennis met de wereld van de internationale topadvocatuur maar zijn ook andere grote instanties, zoals een ambassade, in het inhoudelijke programma opgenomen. Op cultureel vlak is er daarnaast ook genoeg gelegenheid om de horizon te verbreden, bijvoorbeeld door een bezoek aan de opera.

Tijdens de reis staat een casus centraal staan waarin een internationale overname wordt nagebootst. Hierbij wordt nader ingegaan op fusies & overnames, het mededingingsrecht en het internationaal arbeidsrecht. Ook wordt aandacht besteed aan het opstellen van contracten in het Engels.

De Legal Backpack gaat van start in Nederland met een drietal kantoorbezoeken bij NautaDutilh, Loyens & Loeff en Simmons & Simmons. De reis zelf begint op zondag 22 april, wanneer het vliegtuig wordt gepakt naar de eerste bestemming: Stockholm. In deze welvarende Scandinavische stad kunnen de deelnemers zich vergapen aan prachtige architectuur en het hippe, modieuze straatbeeld.

Na hier enkele dagen te hebben vertoeft, is het tijd voor de tweede bestemming: Kiev. Het feit dat Oekraïne niet tot de Europese Unie behoort en Kiev kort geleden nog het strijdtoneel was van een revolutie maakt dit bezoek extra interessant. Hoogtepunt in deze stad is het (uiteraard geheel veilige) bezoek dat waarschijnlijk aan de nabijgelegen Tsjernobyl kerncentrale gebracht zal worden. Uit verhalen schijnt dit een zeer indrukwekkende ervaring te zijn die de deelnemers niet snel zullen vergeten!

De laatste bestemming die wordt aangedaan is Wenen. Ook deze stad kent een rijke historie en dit is duidelijk terug te zien in het straatbeeld. Op politiek gebied valt hier eveneens veel te beleven gezien het feit dat de Verenigde Naties hier een vestiging heeft. Omdat de deelnemers op dit punt van de reis waarschijnlijk ook even tijd nodig hebben om alle indrukken te verwerken, wordt tijd vrijgemaakt om te ontspannen bij de ingenieuze deuntjes van onbekende lokale componisten zoals Mozart en Beethoven.

Kortom: de Legal Backpack wordt een zeer diverse, leerzame reis en een ervaring voor het leven!

Aangezien er een select aantal plaatsen is moet bij inschrijving op het volgende worden gelet:

  • Je bent student Rechtsgeleerdheid aan de Universiteit Utrecht;
  • Je hebt minimaal 90 ECTS op het moment van vertrek (dus ook tweedejaars kunnen zich opgeven);
  • Je hebt een actueel cv (Deze wordt opgestuurd naar de kantoren).

Ben jij zowel enthousiast als ambitieus? Ben je tweedejaars student of ouder en wil je graag deelnemen? Geef je dan nu op via Mijn JSVU en volg ons op Facebook. De inschrijvingen zijn geopend tot 1 februari 2018. Voor vragen kun je altijd mailen naar legalbackpack@jsvu.nl.

Young Entrepeneurs Event

Op 2 februari 2018 bestaat de Juridische Studenten Vereniging te Utrecht vijftig jaar! In de afgelopen vijftig jaar is de JSVU uitgegroeid tot een vereniging met meer dan 3500 leden. Jaarlijks worden er ongeveer 80 activiteiten georganiseerd door ruim 120 actieve commissieleden. Elke activiteit is een mijlpaal om trots op te zijn. Om een kroon te zetten of de afgelopen vijftig jaar, en een blik te werpen op de periode die voor ons ligt, organiseert de lustrumcommissie van de JSVU door het gehele jaar heen verschillende activiteiten en evenementen. Het inhoudelijke hoogtepunt staat gepland op maandagavond 19 februari: het JSVU Young Entrepreneurs Event!

Voor juristen is de actualiteit van groot belang. Afgelopen ‘derde dinsdag van september’ werd aangekondigd dat in 2018 innovatie en ondernemerschap een belangrijkere rol gaat spelen. De komende vier jaren staan voor het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat in het teken van vernieuwing van het ondernemerschap. Gestimuleerd wordt een meer en meer opkomende vorm van ondernemen: de Startup!

Vroeg dertig jaar geleden aan honderd willekeurige personen wie er de ambitie had om een eigen onderneming te starten. Waarschijnlijk had 90 procent van deze mensen je uitgelachen. Tegenwoordig is dat wel anders; ondernemen is hot. Jonge mensen met ambitie die hedendaagse problemen oplossen met innovatieve ideeën. Ondernemen stimuleert de economie en is daarom een belangrijk thema voor de toekomst.

Op het JSVU Young Entrepreneurs Event krijgt iedereen de kans om succesvolle ondernemers het hemd van het lijf te vragen. Groots ondernemer Bernard Wientjes opent de avond met een plenaire sessie. Hij vertelt over zijn eigen carrière als voorzitter van werkgeversvereniging VNO-NCW en als voorman van de Raad van Commissarissen van KPMG. Daarnaast is hij viermaal uitgeroepen tot meest machtigste Nederlander en bekleedde hij de leerstoel Ondernemen en Leiderschap aan de Universiteit Utrecht. Wat betreft ondernemen weet hij van de hoed en de rand. Jij krijgt de kans om te luisteren naar zijn inspirerende verhaal! Daar waar Bernard Wientjes reeds gevestigde orde is, timmert Michiel Muller hard aan de weg. Muller is CEO van Picnic; de beste Startup van 2016. Wij kennen Picnic natuurlijk van de elektronische boodschappenwagens die door Utrecht rijden. Hij vertelt over wat nodig is om een prijswinnende Startup op te richten.

Na de inspirerende verhalen van beide heren, vindt er een forumdiscussie plaats tussen verschillende specialisten uit het werkveld. Kees Verhoeven, tweede kamerlid voor D66, spreekt over de beleidskant van het ondernemerschap. Ook de investeerderskant is vertegenwoordigd. Eva de Mol werkt voor HPE Growth Capital en is gepromoveerd op een onderzoek naar de meest succesvolle Startups. Zij vertelt over de grootste valkuilen voor ondernemers. Philip de Roos is advocaat en oprichter van Legalloyd, een Startup die standaardcontracten voor ondernemers opstelt en zo de juridische praktijk bereikbaarder maakt. De laatste specialist is Steven Uitentuis, medeoprichter van Swapfiets. Swapfiets is natuurlijk bekend van de fiets die altijd werkt en herkenbaar is aan het typische blauwe voorwiel!

De forumdiscussie wordt geleid door niemand minder dan Jort Kelder. Aan hem de taak om de geïnteresseerden in de zaal mee te nemen in de ervaringen van onze specialisten. Dit is jouw kans om inzicht te krijgen in de wereld van de Startups en het Ondernemerschap! Het JSVU Young Entrepreneurs Event is een evenement dat je niet mag missen. Inschrijven is helemaal gratis! Inschrijven kan hier.  Like de Facebookpagina van het JSVU Lustrum en zet jezelf op geïnteresseerd op de eventpagina om op de hoogte te blijven van de voorbereidingen.

Utrechtse Bedrijvendag & Individuele Gesprekkendag

Jaarlijks organiseert de Utrechtse Bedrijvendagcommissie zowel de Utrechtse Bedrijvendag, als de Individuele Gesprekkendag die daarop volgt. Beide dagen bieden de Utrechtse rechtenstudent de mogelijkheid om op een informele wijze verschillende advocatenkantoren, bedrijven en overheidsinstanties te leren kennen.

Met het thema CHASE YOUR CASE zal de Utrechtse Bedrijvendag op vrijdag 2 maart plaatsvinden in het NBC Congrescenterum. Het thema benadrukt het doel van de Utrechtse Bedrijvendag. Het gaat er namelijk om dat de studenten actief bezig zijn met hun toekomst. Tijdens de studie is het je grootste zaak om goed voorbereid op de arbeidsmarkt terecht te komen. Middels de Utrechtse Bedrijvendag kun je actief je doel nastreven.

De dag vangt aan met een plenaire sessie met inspirerende gastsprekers. Vorig jaar waren Nora van Oostrom, Christiaan Albertdingk Thijm en Maarten van der Weijden aanwezig. De sprekers van dit jaar zullen later bekend worden gemaakt. Hou onze facebookpagina in de gaten!

Na de plenaire sessie zal het tijd zijn voor een overheerlijke lunch. Sommige studenten krijgen zelfs de kans om met een van de hoofdsponsoren, Van Doorne, Loyens & Loeff, Houthoff, DLA Piper of NautaDutilh te lunchen.

Vervolgens volgt iedereen – aan de hand van een persoonlijk programma – verschillende inhoudelijke workshop rondes van de advocatenkantoren en instellingen waar zij bij de aanmelding voor hebben gekozen. Er zullen vier rondes plaatsvinden. Voor elke ronde kan je je voorkeur opgeven en zal je naar wens worden ingepland bij het kantoor, bedrijf of de instantie naar jouw keus. De laatste ronde zal worden verzorgd door de hoofsponsoren om nader kennis met hen te maken.

Tot slot krijgen studenten gedurende de banenmarktborrel de mogelijkheid om in gesprek te gaan met alle kantoren, ook de kantoren waar zij geen workshop bij hebben gevolgd om de recruiters en werknemers van de verschillende potentiële werkgevers het hemd van het lijf vragen!

Na de Utrechtse Bedrijvendag heb je de mogelijkheid om je aan te melden voor de Individuele Gesprekkendag, die zal plaatsvinden op 23 maart in het Spoorwegmuseum met het thema TAKE THE LEAD. Hier kun je als student een individueel gesprek voeren met recruiters en evt. werknemers van advocatenkantoren die je gedurende de Utrechtse Bedrijvendag zijn opgevallen en waar je graag de mogelijkheid voor een stage of baan mee zou willen bespreken.

Ben je enthousiast geworden? Schrijf je dan vanaf 1 februari in via www.utrechtsebedrijvendag.nl.

Inhousedag De Brauw Blackstone Westbroek

Wetenschappelijke ambities vs. de praktijk. Nog op zoek naar een geschikt onderwerp voor je scriptie? Heb je al een onderwerp en wil je een vliegende start maken? Kom dan op 2 februari naar de inhousedag van de Brauw! Tijdens deze inhousedage wordt er een interactieve presentatie gegeven waarbij al jouw vragen worden beantwoord.

ADVERTENTIE
ADVERTENTIE
Video
Share

Your name

Your e-mail

Name receiver

E-mail address receiver

Your message

Send

Share

E-mail

Facebook

Twitter

Google+

LinkedIn

Contact

Send

Sign up

Sign up